Truntehus Vingaard

Efterår / Høst 2006.

Høst Data

 

DATA fra Vingården

 

20 August:  Ja så fik jeg husket det, den 20 August er som regel dagen hvor Rondo begynder at tage farve. Her er afbilledet Rondo de sidste 4 år, og der er jo en helt tydelig god farve i år. Måske vi kan konkludere en 6-8 dage tidligere end normalt !!!

 

Rondo 20 Aug 2003

Rondo 20 Aug 2004

Rondo 24 Aug 2005

Rondo 20 Aug 2006

 

Hmmm, her er en komentar fra samme dag sidte år: "Så er det lang mere interessant med min forcerede Regent: Her er hvepse igang med 2 druer, yderst til højre og yderst til venstre er der ½ druer. Dette er noget specielt "  I år lader det til at hvepsene har fundet meget mere modne druer, for jeg har jo også forcerede Regent i år. Solaris, Guna og ES 9-7-48 er stærkt angrebet af hvepse.

 

Ja her til højre er det Guna, som tydeligt er spist for et par dage siden, billedet neden-under viser hvad der er gang i hos Solaris. Dette er ved at irritere mig ganske voldsomt, nu har jeg endelig fundet nogle rigtig tidlige sorter, og så er det hvepsene der får glæden. Nå men der er nu opsat 8 hvepsefælder, så må vi se om det hjælper. Problemet er jo at de åbne druer jo tilkalder endnu flere kolegaer. Så er der nogle der har gode ideer, så mail mig endelig !!!!!!!!!!!!

 

Nå ja, mit forsøg med forceret Regent, går i alt sin enkelthed ud på at opsætte en plastskærm tidligt i foråret. Sommeren i år har dog været så gavmild med varme, ja hele 4 C over snittet, så der er ikke den store forskel på en "almindelig" række. Her er en Regent klase fra den forcerede række:

 

 Sorter:

Sukker [Oe]
Sukker [Oe]
Kærner
[farve]
Syre
[smagnote]
Aroma:
 Kommentarer:

 

 6 aug

 10 aug

 

 

 

 

 Gm 7941

 -

26

 Meget grønne

 Tårn høj

-

 

 Bolero

28

36

 Meget grønne

 Høj

 -

 

 Rondo

 -

38

 Meget grønne

 Høj

-

 

 Solaris

 -

49

 Meget grønne

 Let sur

-

 

 ES 9-7-48

53

56

 Meget grønne

 Rimelig lav

 -

 Forbavsende lav syre, tiden taget i betragtning

 

DATA for drivhuset

17 August:  Ak ja, det var dagen .... SL 201-2 og -3 er nu blevet til hvepse føde. Jeg ville gerne have fulgt druerne lidt længere, dog kan jeg glæde mig over at de jo har været meget modne længe. Eszter er nu super moden, og utrolig velsmagende. Se mere i skema længere nede. Nå ja vi skal lige have et billede af Perlette, super flot, men den er altså ikke moden.

12 August:  Data for drivhuset, er kun interessant fordi jeg tester de nye sorter SL 201-1,  -2  og  -3. Da disse sorter kun er omkring 3 år gamle, ja så er jeg jo personligt meget spændt på hvordan frugten udvikler sig. SL 201-x serien er krydset af Rondo x Regent, i et forsøg på at fremavle en sort med Regents gode egenskaber men med en tidligere modning. Dette lader bestemt til at være lykkedes, om druerne så også har Regent's kvaliteter ja det kan tiden kun vise. Bl.a. er det jo interessant om vinen også får Rondo toner... noget mange jo ikke bryder sig om. Indtil nu er smagen på alle 3 sorter så absolut i top, "desværre" med SL 201-2 som bedste drue. Jeg skriver desværre fordi SL 201-2 ikke er ligeså resitent som ønsket.

SL 201-1 er meget Rondo like i drueklasen. Hvis ikke det var for Regent's blade ja så kunne det ligne en Rondo plante. Da bladene har struktur som Regent, ja så er der jo chancer for at denne sort ikke er så meldug følsom som Rondo. Dette viste Vinskimmel-angrebet i 2003 også, da -1 og -3 begge var uden symtomer. SL 201-1 er også meget tidlig, og jeg forventer at den modner ca 1-2 uger tidligere end SL 201-3. Denne meget tidlige modning kunne jo indikere lidt problemer i vinteren / foråret men det må vi jo bare leve med. Kunne vi bare få en ny "Rondo" der var mere meldug resistent ja så er vi nået langt !!

SL 201-2 er lidt af en outsider, den ligner hverken Rondo eller Regent. Sorten har extrem meget fart på i foråret, og Amurensis genet har tydeligt sat sit præg her. Den skal bare nå det hele på 4 måneder ... Den er flere længder foran -1 og -3 i væksten, hvilket kunne medføre en tidlig blomst.( op til 4 blade foran de andre ) Dette vil jeg dog ikke kunne bekræfte før næste år. I det store hele ligner denne sort en Vinifera plante, bladenes kontur er også 100% Vinifera-like samt en vis følsomhed over for Vinskimmel. Smagen af druer syntes at være lidt Pinot Noir agtig, hvilket bestemt ikke er negativt. Da denne plante har stået lidt mørkt, så har den ikke sat rigtige klaser af i år. De 2 der er, er lidt klump-formet og ligner lidt de sene blomster der ofte sættes af efter de almindelige klaser. Dog kan det ikke udelukkes at sorten simpelt hen er født med disse sjove klaser.

SL 201-3 er en tydelig Regent look-a-like med lysegrønne blade, og meget kraftig vækst. Bladoverflade blank som Regent, Magnesium-mangel tindens som Regent. Røde stængler, topskud rødlig spættet. Syren dropper tydeligt senere en de 2 andre i serien, men tilgengæld vokser sukkertallet stødt og roligt. Da den meget varme i drivhuset ikke lige er idealt for tidlige sorter, ja så tåler denne sort dette bedre. Dette kunne indikere en sort der ligner Renget meget. Klasen er også meget mere Regent i kontur. Men så er der jo lige 1000 kroners spørgsmålet, har den så Rondo - eller Regent-smag ?

 

 

 Sorter:

Sukker    [ Oe ]
Sukker    [ Oe ]
Kærner
[ farve]
Syre
[ smagnote]
Aroma:
 Kommentarer:

 

 12 aug

  17  aug

 

 

 

 

 Perlette

 45

 40

 Kærneløs

 Rimelig

 -

 Kan snart spises, kun udvalgte giule druer => Let sur

 Sieger

 56

 56

 Gul

 Rimelig

 Begynder

 Kan snart spises, kun udvalgte rosa druer.  =>  Sød

 Aliohenkin

 61

 62

 Let brun

 Lav

 Begynder

 Næsten moden, surt skind  =>  Sød

 Osella

 65

 68

 Let brun

 Lav

 -

  Let surt skind. =>  Sød

 Rondo klon 401

 -

 66

 

 

 -

 Droppet denne gang, da der ikke er så mange druer.  =>  syrlig

 Eszter

 65

 64

 Let brune

 Lav

 God

 Næsten moden  =>  Super perfekt, utrolig velsmagende.

 SL 201-1

 76

 74

 Mørk brun

 Meget lav

 God

 Den mest modne drue !!!  => Sukkervand, brune/sorte kærner

 SL 201-2

 80

 83

 Let brun

 Meget lav

 Rigtig god

 Igen den bedste smag, =>  klaser ædt af hvepse ....

 SL 201-3

 84

 75

 Grøn

 Meget lav

 Rigtig god

 Druerne sidder stadig godt fast på klasen =>  klaser ædt af hvepse ....

 

 

 Sorter:

Sukker    [ Oe ]
Sukker    [ Oe ]
Sukker    [ Oe ]
Kærner
[ farve]
Syre
[ smagnote]
Aroma:
 Kommentarer:

 

 6 aug

 10 aug

12 aug

 

 

 

 

 Perlette

31

40

45

 Meget grønne

Tårn høj

-

 Bestemt ikke moden

 Sieger

 55

 52

56

 Meget grønne

 Høj

 -

 

 Aliohenkin

56

60

61

 Grøn til gul

Lidt høj

-

 Næsten moden

 Osella

56

62

65

 Meget grønne

Let

-

 

 Rondo klon 401

51

68

-

 Grøn

For høj

 -

 Kan spises, med god vilje ...

 Eszter

54

68

65

 Let brune

Let

God

 Næsten moden

 SL 201-1

72

78

76

 Grønne

Svag

God

 Den mest modne drue !!!

 SL 201-2

76

75

80

 Grønne

Svag

Rigtig god

 Igen den bedste smag

 SL 201-3

75

83

84

 Brune

Svag

Rigtig god

 Druerne sidder stadig godt fast på klasen

 

30 Juli:  Drivhus data igen, da der jo ikke sker så meget i vingården. Har fundet et par sorter mere her, så listen kan blive lidt længere: Rondo klon 401 kendes ikke rigtig, men da det er en 100% Rondo så kan man nok i mangel af bedre bruge denne til sammenligning. Sukkertal ligger jo også helt på linie med -1, men tro nu ikke at -1 blot er en OP Rondo, for den har altså 100% Regent's blade. Blot med et lille strejf af røde bladåre.

 

Perlette

24 Oe

Extrem skarp syre, og total umoden

Sieger

37 Oe

Meget skarp syre, og umoden

Aliohenkin

45 Oe

Meget skarp syre, og umoden

Eszter

47 Oe

Let syre, men stadig ikke til at spise.

Rondo klon 401

67 Oe

Sød med nogen syre, dog rimelig lav.

Sl 201-1

67 Oe

Utrolig sød, og ingen syre. Druerne sidder løst på klasen, som Rondo.

Sl 201-2

70 Oe

God balance mellem syre og sukker.

Sl 201-3

80 Oe

Denne drue fortsætter med sukker produktionen, hvilket nok indikere at den kan lide varmen. Ikke så godt til friland, men vi får se. Teoretisk kan det vel aldrig blive værre end Regent, og den hiver vi jo som regel hjem alligevel.. Druerne sidder meget meget fast på klasen, så her bliver der nok ikke noget stilkråd !!!