Truntehus Vingaard

Hvor dyb er Amurensis hybridernes vintersøvn ?

Artikkel

Syv udvalgte Amurensis hybrider er testet for intensiteten af  vintersøvn, kuldetolerance og knob udspring. Forsøget er lavet i fastlandsklima  i staten Missouri. Resultaterne viste at 6 ud af de 7 sorter kunne blive vækket af vintersøvnen allerede så tidligt som Oktober / November. Omkring November / December er vintersøvnen dog så dyb, at Vinifera var nemmere at vække. Vignoles er her blevet brugt som reference sort.

Observationer viser at opvågning af vintersøvnen herefter er meget kort for Amurensis hybrider. Disse vil allerede i januar vise tegn på de første tiltag til foråret, altså en 2-3 uger tidligere end Vignoles. Resten af vinteren og i foråret er knopper og skud flere fysiologiske stadier foran Vinifera hybrider.

Undersøgelser af knopper i 3 af Amurensis hybriderne viste flere uskadte knopper end i Vignoles lige efter den dybe vintersøvn. Men en frostperiode i foråret viste sig at ødelægge helt op til 93% af primær knopperne i node position 1-5. Alle 7 Amurensis hybrider viste seriøse forårsfrost skader i forhold til Vignoles, som jo nu var flere fysiologiske stadier efter Amurensis. Forsøgene viser derfor at Amurensis materiale ikke er velegnet til videreudvikling af sorter som skal gro i kontinentale Nord Amerika, hvor klimaet jo netop fluktuere med store temperaturer og hvor der ofte er forårsfrost.