Truntehus Vingaard

Knop forcering på Regent.

Jeg kører forsøget igen her i 2005, da vi jo lige-som mistede alt Regent sidste år. I denne anledning har jeg taget et par billeder af knopperne her den 12 Juni 2005. Ideen er at få Regent til at blomstre samtidig med alle de andre sorter, normalt blomstre den jo 14 dage senere og disse 14 dage kunne godt bruges i den anden ende af vækst sæsonen.

Forsøget går i alt sin enkelthed ud på at opstille en "klar" plastplade som billedet her viser. Det er ikke meningen at der skal laves et drivhus !!  Blot et ekstra vindskærm, med efterfølgende bedre opvarmning af jorden. Skærmen opstilles først når knopbrydningen forventes, der er således ikke tale om at starte vinplanten før de andre. Dette vil iøvrigt også gøre planterne extrem følsom over for frost. Pladerne fjernes igen efter en måneds tid.

Systemet virker på 3 måder, jorden holdes tør og fordampningsvarmen ophobes i jorden istedet for at fordampe regnvandet. Endvidere vil den ekstra vindskærm holde vinden på et absolut minimum, og stadig tillade solen at trænge igennem for opvarmning af jorden. Til slut, vil skærmen også reducere varmeudstrålingen om natten, da pladerne er af termotypen. ( 2- lags)  Faktisk var dette noget som Richard Smart ville foreslå os at arbejde mere med her i kolde Danmark.

17 Juli 2005:  Der er nu en tydelig forskel på klaserne, cover pladerne er nu fjernet og begge rækker vil nu følges til høst. Der er ikke den store forskel længere på selve klasestørelsen. Den almindelige række, har med tiden fået samme størrelse som cover-rækken. Så den ekstra varme der måtte være under cover, giver ikke større klaser, blot hurtigere udviklede små bær. Det bliver spændende og se om farvning af druerne kommer tidligere på forsøgsrækken.

 

Regent række med plastik.

Alm række Regent

 

Regent med cover.

Regent alm.

Leon Millot

Rondo

Gm 8221-3

Birstahler Muscat

Hecker

Ganita

Solaris

Madelaine Angevine.

 

Da billederne ikke klart viser størelses forholdet klaserne imellem, så er her et udvidet skema med detaljer:

 

Sort:

Klase størelse [cm]

Klase størelse incl stilk [cm]

Hvor åben er klasen:

Sideklaser:

Blomstring 2005:

 

 

 

 

 

 

Regent trail

4

7

Tæt til åben

 

28 Juni

Regent alm

2

5

Meget tæt

 

10 Juli

Leon Millot

4

6

Tæt til åben

 

25 Juni

Rondo

4

8

Åben

Ja

28 Juni

Gm 8221-3

4

9

Åben

 

2 Juli

Gagarin

4

9

Meget åben

Ja

5 Juli

Gm 7941

4

7

Åben

 

2 Juli

Birstahlers muscat

4

8

Åben

Ja

10 Juni

Hecker

1

2

Meget tæt

 

?

Ganita

3

8

Åben

Ja

?

Solaris

6

7

Åben

 

2 Juli

Madelaine Angevine

3

6

Lidt åben

 

8 Juli

 

Uden dog at konkludere noget som helst, og så gør han det alligevel, så ser det ud til at 9 af de 12 sorter ligger på 3-4 cm.  Kun alm Regent, Hecker og delvis Madealine er noget småskravel. MEN de skal nu nok komme efter det. Det var sjovt nok, først da jeg tastede tallene ind, at jeg så hvor ens klasestørrelserne er. ÅH jo, Solaris glimre jo ved en kanon stor klase !!  Gm 8221-3 og Gagarin er bare imponerende med næsten 10 cm klaser incl. stilk. Det ser rigtig godt ud !!!!