Truntehus Vingaard

Historier

Michurinetz

 Michurinetz et sted i West Hants County.

En Russisk hybrid med en forbavsende voksekraft. I tidlige år vil den nå naborækken allerede 1 juli (Canada 2,5 meter). Så her er en næsten for voldsom voksende sort. Ikke noget med at gå og nippe til denne vinstok, blot hug !
Nogle påstår at der er tale om et formidabelt udbytte, op til 15 tons/ hektar. (svarende til 1,5 kg/m2). Andre har ikke opnået dette udbytte, på grund af forskellige problemer. Michurinetz kan lave skøn vin, hvis man kan få syren under kontrol, og venter længe nok. Vi taler her om gemmevin i mindst 5 år.

Plante afstand på 2,4 meter, er ikke for meget. Selvom trenden gå i den modsatte retning. Sheffield Mills har haft forsøg kørende med 10 meter imellem hver plante, og 5 meter mellem rækkerne. Det skulle være ” The best looking pair of Michurinetz” som er set. Men selvom afstanden begrænses til 2,4 meter, så regn med at hver plante vil overlappe naboen !

Michurinetz producere sædvanligvis 3 eller 4 klaser per skud. Da hver ranke kun bør bære 1 til 2 klaser, så er der et stor arbejde med at “grønt høste”. Når denne vinstok begrænses kraftigt i væksten så vil der dannes mange sideskud, som også vil bære frugt. Hvis disse ikke fjernes, vil de nå at udvikle sig til høsten, og vil ikke kunne skelnes fra de første klaser. Bortset fra den astronomiske syre, som let når 26 g/l. Det er derfor utroligt vigtigt at fjerne disse, og de kan i antal være større en de primære klaser. Ensbetydende med mere arbejde.

Michurinetz indbyggede sæson ur, er ikke så langt som vores. Dette kan medføre at den smider bladene allerede 1 måned før efterår/vinteren for alvor sætter ind. Hvis dette sker, så er det slut med fotosyntese og sukker til druerne. Da saftspændingen jo også falder, så er der stor sandsynlighed for at druerne af snøres og falder af. Dette kan ske med så høj syre som 20 g/l.

Det værste af det hele er at Michurinetz ikke er 100% hårdfør. Med denne enorme vækst kommer der hurtigt meget tykke stammer/skud. Disse har en tendens til at sprække i hård frost. Derfor kan det være nødvendigt at lave en dobbelt stamme, med års mellemrum, for erstatte de ødelagte stammer.

Michurinetz springer , som en af de tidligste ud i foråret. Men skulle du blive overrasket af forårsfrosten, så kommer sorten på både anden, tredje og inaktive knopper, og du vil ikke kunne se forskel i på løvvægen i juli. Dog skal du ikke regne med brugbare druer, selv efter Michurinetz standart, da disse ofte opnår syretal på 26 g/l.

Michurinetz er nu fjernet fra vingården, vinavleren kunne ikke tage arbejdet mere. På den anden side kunne han godt lide vinen. Derfor blev 3 planter flyttet om på forsiden af hans hus, her kunne den få lov at gro i noget meget magert og meget tørt jord i indkørslen. Her får vinstokken nu en helt anden karakter. Dog skal det jo så lige nævnes at vinstokken nu få 5 meter ranke. Altså kræver den mindst 50-100 knopper at arbejde med.

Tør du plante den ??