Truntehus Vingaard

Podet eller ikke podet.

Vitis vinifera - forsög med forskellige rödder.

Den største gevindst fåes på Vinifera, specielt de langsomt voksende planter har godt af et ekstra skub, f.eks. Sieger og Noblessa kan hjælpes. Men jeg har set forsøg hvor en presset vækstsæson har kunnet give over 50% mere sukker og en halvring af syren i forhold til Ædelrisets egen rod. Forsøget var på Pinot Noir. Siden jeg for 4 år siden så disse arbejder, ja så har jeg gerne ved selvsyn, ville vide mere omkring dette. Gennem 3 forår, har jeg nu fået lavet omkring 30 planter på 3 forskellige "tidlige" rødder.

 

Her ses det jo ganske tydeligt, SO4 til højre har denne mest udsprungne knop. Rod-3 til venstre er flere længder foran.

Planterne er 3 og 4 år gamle, står i samme jord, i en 10 l potte. Det er altså den unge plante der er foran !!!  Selvom den er med tyndere stamme, så har den ca. 10 skud af den type som billedet viser. Den anden (SO4) har kun denne ene "store" knop og en enkelt mere under brydning.(så må vi se om resten kommer) Potterne har overvintret i stalden, og blev sat på "friland" for en måneds tid siden.

 Sieger podet / egen rod.

Sieger væksten er meget forskellig her, begge planter er som før 3 og 4 år gamle. Den podede yngst !!!  ... og ja det er den største.  Begge planter er med samme størelse "stamme" små 10 mm, og i samme jord og potte. Samlet tilvækst på egen rod 2 Juni 2005 på den lille 60-70 cm. Den podede, igen på rod-3, er med ca 250 cm, næsten 4 gange længere !!  Samtidig er de 2 lange skud, jo næsten 3 gange så tykke. Planter er sat i drivhuset for en lille månedstid siden.

 

Så indtil nu kan det blot konstateres:

Udspring kan rykkes, måske den forkerte vej...

 

Væksten kan i høj grad forbedres på en klejn Siegerrebe ..

 

Følgende variationer er på vej:

Ortega på rod-1

Ortega på rod-2

Ortega på rod-3

Sieger på rod-3

Dunkelfelder på rod-3

Festiveé på rod-3

Phoenix på rod-3

Alle planter bliver selvfølgelig kontroleret op imod deres egen rod. De sidste 2 er kraftig voksende hybrider, som i bedste fald vil kunne modne tidligere. Disse er valgt fordi de kun lige netop når at modne i et godt år. Det skal understreges at "fidusen" med tidligere modning, bedre sukker og lavere syre forsvinder markant hvis vi skulle være så heldig at få en perfekt sommer. Så det nytter ikke noget at pode Rondo på en tidlig rod, måske det ville være sjovere at pode noget andet på en Rondo rod. . . .