Truntehus Vingaard

Sorts beskrivelse

 Prop apparat

 

Ja undertegnede har jo snart haft sin vingård i 7 år, og det er da blevet til lidt vin de sidste 3 år, men sjovt nok er det ikke meget der er kommet på flaske. Jeg må jo nok sande at en del er røget direkte i køkkenvasken. Jeg har ikke rigtig forstået det der med at ballonen skal være fyldt helt op. Det går jo så fint i starten, jo man går da og smager løbende på vinen, og så lige pludselig er den iltet.

 

Løsningen er jo egentlig ganske enkelt, man kan jo putte vinen på flaske. Dette forsøgte jeg da også sidste år, da årgang 2000 produktionen jo nåede astronomiske højder, hele 10 liter vin skulle på flaske. Jo der var både rød og hvid. For at få det til at fylde noget i kælderen, så blev det besluttet at bruge 37 cl. Flasker. Disse blev erhvervet hos Tølløse flaskecentral, rengjorte og klar til brug. Desværre har min begrænsede omsætning forårsaget at dette firma måtte dreje nøglen om.

Fra den glade tid, hvor alle lavede ”3 ugers vin” , blev der fremskaffet en prop-trykker. (jo det må det hedde, hvis det skal være det omvendte af en proptrækker)  Denne model, hjemmelavet af min onkel, var drejet ud af rustfrit stål. Imponerende flot stykke værktøj, men jeg have en grum mistanke om at det ikke ville gå sammen med glas. Derfor blev der fremskaffet en plast udgave af samme. Lad mig bare afsløre konklusionen med det samme:  ingen succes !

 

Den rustfri udgave gav mig problemer med stål imod glas, som forventet, men da jeg ikke har drejebænk så kunne der ikke lige fremtrylles nogen løsning. Så var det plastmodellen det gik lidt bedre, desværre var den koniske prop indføring ikke så lang som den første model hvilket medførte at man meget hurtigt blev træt af at skubbe propper i. Herefter blev der ibrugtaget en gummihammer, men så begyndte det da først at gå galt. Jo de første par flasker overlevede da, men så begyndte de at springe … jeg fik vist smadret 3 flasker, før det gik op for mig at det her vist var ved at udvikle sig til en halvfarlig hobby. Men det der bekymrede mig mest var: jeg skulle jo indlevere vin til ”Vinskue”. Der var anskaffet et bestemt antal ½ liter flasker til dette formål. ( jeg havde jo ikke vin nok til at indlevere 4 hele flasker) men med lidt forsigtighed, og et ømt håndled fik jeg proppet alle flaskerne. Jeg stod derefter og betragtede hele høsten, der stod oplignet på filebænken, da jeg til min skræk så at de første propper var på vej op igen. Da var min ellers stille natur, på en ganske hård prøve. Hvis proppen var 100% tæt, og den er jo fugtig da den har ligger i blød, så presser den luften sammen i de 3½ cm rum, som var tiltænkt proppen. Men lufttrykket stiger jo tilsvarende i flasken, jo længere jeg presser proppen ned. Hvis proppen er glat nok, så kan den blive skubbet halvt ud igen !!!

Året efter blev der høsten omkring 120 kg druer, nu måtte der gøres noget. Vin kollegaen Søren Kofoed havde vist mig en gulvmodel, som han havde købt i København. Den virkede rimelig overbevisende. Så da jeg også manglede 5 l glasballoner til mine små 60 l vin, så drog jeg til ”Vinøl” på Godthåbsvej og købte ”dyret”.

Vidunderet er beregnet til at stå på gulvet, øverst er håndtaget til at aktivere isætningen. Lige under håndtaget er en snedig anordning der bearbejder proppen før den suser ned i flasken. Nederst er yderligere en snedig anordning til at sætte flasken på. Det snedige består af en fjederbelastet platform som tilpasser sig til flaskens højde. Når håndtaget er halvt nede, låses platformen fast og hvis håndtaget bevæges yderligere ned så --  vupti  -- og proppen er i flasken !

 

Billedserien viser hvorledes proppen samtidig bliver presset sammen, når håndtaget bevæges ned. Denne sammenpresning af proppen gør at luften når at komme ud af flasken, da proppen bliver skudt i under høj hastighed. Jeg har ikke oplevet en eneste flaske der har skubbet proppen op igen.

 

Her ses så ”bunden” af top mekanikken. Den halvmåne formede støtte sørger for at spore flaskehalsen ind så den er præcis der hvor proppen kommer ud.

 

 

Selvfølgelig kan stemplet justeres så proppen kommer så lang ned i flasken som man ønsker. Her er blot den første lille fejl. Desværre er skruen så løs, at den går ud af justering efter nogle arbejdsgange, dette kan jo nok klares med noget lock tite eller lignende, men synd for helheden, da alt jo ellers fungere optimalt.

 

Den opmærksomme læser vil nok have bemærket en noget uautoriseret dims på apparatet. Flaskestørrelsen kan jo varieres en hel del, men der mangler selvfølgelig 1 cm for at jeg kan proppe mine 37 cl flasker ! Død ærgerligt, men dette er så afhjulpet med et lille stykke rundt træ, påsat et mindre rundt stykke gummi, som sørger for at flasken ikke skrider ud under arbejdet. Hvis dette blev malet sort, så var der sikkert ikke nogen der havde opdaget denne lille fejl …

 

Alt i alt en meget vellykket apparat, som er utrolig nemt at arbejde med. Der er selvfølgelig huller i de tre ben, således at hele herligheden kan fastmonteres i gulvet (eller en træplade). Stå apparatet således godt fast, så kan der proppes mindst 15 flasker på under 1 minut. Altså er hele 2001 høsten proppet på mindre end 2 minut ! På trods af de 2 små fejl, så er jeg villig til at give karakteren 11 for dette absolut udmærkede prop apparat.

Ang. Korkpropper, så er her et par ord fra Vinøl hjemmeside. (http://www.vinolhobby.dk/Korkpropper.htm)


Korkpropper er et naturmateriale, som skal behandles korrekt for at give det ønskede resultat.

Det varme vand vil blødgøre korken, så propperne bliver smidige og nemmere kan indsættes i flasken, mens svovlpulveret vil sterilisere proppen udvendigt ved at dræbe eventuelt skimmel og vildgær, som eller ville kunne  ødelægge vinens kvalitet.

Nå ja, var der nogle der var interesserede i prisen ? -- 285 kroner --  To hundrede og otte ti fem kroner !  Sådan.