Truntehus Vingaard

Sorts beskrivelse

 Birstahler Muscat

Jeg har været så heldig at få fat i 2 stk. sidste år. Denne nye sort er udviklet i Schweiz, af Valentin Blatner. Han er en kontroversielle forædler som har lavet sorten af Seyval Blanc og Bacchus. Selvom begge forældre ikke er kendt for sine tidlige modenhed, så er Birstahler Muscat bedømt til at være meget tidlig. Væksten er middel, med løse middelstore klaser. Druerne er gylden gule og sprøde med en fin muscat smag. Interspecifik hybrid og rimelig tolerant over for meldug. Bedømt til spisedrue, men mon ikke man kan lave vin af den alligevel. (med de forældre). I Tyskland høstes druen med ca. 64 Oe. og kun 5,5 g syre. Altså ikke en speciel høj sukker, men tilgengæld en ekstrem lav syre. Det kunne jo være dejligt med noget syre-fattigt vin, "til at fylde tønden op med" som Michael Brat siger. På Trier-Olewig’s testmark modner denne drue samtidig med Nero. Ikke specielt tidlig, men altså lige efter Rondo, Mitchurinski og Eszter

.

Hvordan har Birstahler Muscat så klaret sig i år ? Tja, en lille sammenligning med de andre druer jeg har i vingården, kunne give et praj. Det skal lige nævnes at planterne kun er 2 år, så det er lidt fy, at lade dem bære en klase.

12 September 2002

Sukker ( Oe )

Syre, relativ vurdering

 

 

 

Birstahler Muscat

58

6

Hecker

70

7

Bianca ?

74

8

Rondo, solrække

78

6

Rondo, skygge

68

7

Rondo, overbæring i skygge

40

10

Leon Milot

72

10

Regent

61

9

Phöenix

66

8

Syre = 10 er en let markant, men behagelig syre. 6 = meget mild syre

Leon Milot klaserne er stadig ikke fuldfarvet, måling er på farvede druer. Birstahler Muscat og Rondo solrække bør høstes inden for den næste uge ! Rondo "solrække" har ikke nogen række til at skygge, da der er nyplantning i nabo rækken.

Sukker målingen viser at der mangler 6 Oe for at nå de tyske tal. Syren er så absolut i bund, så her er der fin sammenhæng. Druerne har kunnet spises, med velbehag, de sidste 14 dage. Så her har vi en sort der bør afprøves noget mere, men betragt den kun som spisedrue i første omgang.