Truntehus Vingaard

Pierce's Desease

Bakterie en fare for californisk vin

 


Pierce's Disease forårsages af bakterien XLB (Xylella fastidiosa), og den får både blade og stilke til at visne, fordi tilførelsen af vand hæmmes. Som regel dør vinstokken i løbet af to år.


    Igennem ti år har californiske vinbønder kæmpet mod vinlusen Phylloxera. Det slag er ved at være vundet.


    Men i kulissen lurer en ny vinpest, Pierce’s Disease. Den skyldes en bakterie, som spredes af et insekt, som amerikanerne kalder the blue-green sharpshooter.


    I modsætning til Phylloxera, der kan angribe enhver vinmark, så foretrækker den blå-grønne skarpskytte marker i nærheden af floder og bække, og det er da også sådanne steder, at de nye angreb optræder. Og det værste er, at der ikke er nogen kur mod sygdommen. Man kan rive alle vinstokkene op med rode og plante nye, men ligger marken det forkerte sted, risikerer man, at Pierce’s Disease vender tilbage.


    Ifølge The Wine Spectator har sygdommen alene i løbet af det sidste år kostet vinbønderne i Napa, Sonoma og Mendocino 33 millioner dollars (230 millioner kr.).


    - Hvis pesten breder sig, og vi ikke finder en måde at kontrollere den på, sætter den punktum for al californisk vinindustri, siger Corky Roche fra Roche Vineyard Consulting i Monterey til Wine Spectator.

 

Samplet fra   http://www.vinavisen.dk/vinavisen/website.nsf/pages/nyheder_1999-47  hvilket er lovligt nok !