Truntehus Vingaard

September 2005.

Varm sommer sen drue ?

 

 

Sep. 2005:  

Rondo er sjovt nok lidt bagud, pt. Men nu har jeg fået nogle sjove tal der viser at perioden før verasion, altså ”grøn-ærte” stadiet kan variere meget afhængig af varmen. Denne periode er normalt 2 uger hvis temperaturen er optimal. Er det koldere så bliver perioden logisk nok længere, en 4 ugers tid. MEN er det for varmt for sorten, så kan denne periode være helt op til 7 uger !!! Så måske har Rondo haft for meget varme ???

Danmarks kortet viser tydeligt en Juli med 2,4 grader over normalen for sjælland. Dette er faktisk ret meget, f.eks. er Mariager kun over normalen med en sølle ½ grad C. Ser vi på 2,4 grader så giver det en 70-75 GDD over 10 C, hvilket er 10% over normalen set over hele året, hentet blot for denne ene måned. MEN vi får altså nødvendigvis ikke noget ud af dette.

Det kan også forklare Leon Millot meget lange ”grøn-ærte” stadie, her er der stadig kun 100% grønne druer !!. Sorten skal i den perfekte sæson nok springe ud tidligere for at udnytte vores gode sommervarme, som bør kommer i verasion- perioden, her er det godt med varme, og altså ikke før !!!

Faktisk kan vores meget hurtige sommer forsinke modningen af visse tidlige sorter. Her er der noget at tænke over.

Denne besynderlige adfærd hos vinplanten, kan måske først undre en lidt. Men ved nærmere eftertanke, så skal man jo lige huske på, at den vilde vinplanten jo normalt vokser der hvor den nu engang hører hjemme. Dvs. at den har en positiv reaktion over for en unormal varm sommer, da planten jo helst skulle modne sine druer på samme tidspunkt som andre år. Herved kan spredning af frø ske som alle andre år. At vi så flytter sorterne rundt i hele verden for tests, ja det fjerne jo ikke plantens rytme.