Truntehus Vingaard

Sidste nyt

 Druer fra vingården 4 September2003.

 

For-ban-de-det sukker tyve. Tvivl om jeg får noget ud af mine Madelaine Angevine druer, bæsterne gnaver jo et lille hul i hver drue, og så er der jo ikke længe til at der går mug i det hele. Nogle steder er der flere hvepse end druer ! Det går også hårdt ud over Rondo.

 

Bianca

Birstahler Muscat

Ortega

Festiveé

Madelaine angevine 7672

Hecker

Madelaine Angevine Oberlin (DK klon)

Her er så stort set alle de sorter der giver druer i år. Stadig skuffet over Leon Milot og Bianca..Overrasket over at Phoenix er så godt med. Hecker er også, mod forventning, godt med. Sukker procenten er i denne uge, faldet noget for flere af sorterne, dette må være den voldsomme regn vi fik for en 3-4 dage siden, op til 30-35 mm. Dette kunne jo komme planterne tilgode, da jorden var meget tør. Altså samme fænomen som sydpå, regn i høsten giver fortyndede druer ! Hvepsene er godt i gang med at æde mit lille udbytte, pokker tage dem. Det er vist et problem der skal løses, hvis vi stadig skal have disse varme somre !!!

 

Phoennix

Regent

Leon Milot

R-65 angrebet af ægte meldug.

Mitsurinski

Gm8221-3

Rondo

 

 

Sukker målimg og syre vurdering.4 September 2003

 

Navn:

27 August

4 September

 

 Syre:

Sukker: 

Syre:

Sukker:  

Gm8221-3

7

57 Oe.

7-8

 52-60 Oe

Rondo

8

62 Oe.

6-7

64 Oe

Birstahler Muscat

5

53 Oe.

5

56 Oe

Madelaine Angevine 7672 (UK)

7-8

52 Oe.

6

 55 Oe

Madelaine Angevine Oberlin (DK)

7

52 Oe.

6

55 Oe 

Regent

9

49 Oe.

7

60 Oe

Hecker

7

60 Oe.

7

54 Oe

R-65

-

-

6-7

64- 84 Oe

Phoenix

9

42 Oe.

7

 51 Oe

Festiveé

9

52 Oe.

8

51 Oe

Leon Millot

8-9

60 Oe.

8

 56 Oe

Mitsurenski

 -

-

7-8

53 Oe

Bianca

 11

25 Oe.

8

43 Oe

Schyler

8

50 Oe.

-

 -

Syre 5 = svag, 6 = behagelig i munden, 7 = let spids, 8 = spids, 9 = skarp, 10 = meget skarp, 11 = stikkelsbær

De gule markerede tal for sukker, er tal der er faldet siden sidste uge. Dette er selvfølgelig kontrol målt flere gange, men med samme resultat. Grnden må være det kraftege regnvejr vi har haft i starten af ugen. Hvis vi ser bort fra Gm8221-3 så er det de sorter (bl.a.) der tog et ordentlig ryk i sukkeret i forige uge. Altså planter der for alvor er ved at oplagre sukker i druerne, og dette er tilsyneladende meget påvirkeligt af nedbøren. Rondo, Birstahler Muskat og Madelaine Angevine der alle er meget tæt (eller mest tæt) på modning er tilsyneladende ikke påvirket af regnen.Måske er en afsnøring af druerne på vej ??

Mitsurenski: Der blev fundet en lille klase på denne sort, så den er kommet med i listen. Dog en plante fra i år !! Allerede god og med løse gule kærner. Lover godt. Pænt store druer.

Festiveé:  Ikke specielt spiseklar. Den rosé farvede drue ventes der stadig på. Tyder på sen modning her i Dk. Store druer, nok de største i vingården.

Phoenix:  Begynder at være gode at spise, med løse gule kærner. Husk lige på at tiden fra spise klar drue til plukning til vin hurtigt kan være 14 dage. !!  Meget flot stor klase med halvstore druer. (kaldes vist også medium) eller ca. 12mm

Leon Milot: Er stadig ikke lige min kop te, her i St. Merløse. De skal virkelig komme efter det, hvis bare 3 planter skal have lov til at blive stående. Små druer, store delvis brune kærner.og stadig ingen rigtig farve på skindet. Det duer altså ikke rigtig med den varme sommer, Den er altså for sent, når der er andre sorter der er ved at være overmodne... (måske lidt overdrevet...)  Nå men det kan da være den henter det ind igen

Rondo: holder stadig fanen højest. Dette var jo også forventet, da det jo er den drue der har vendt opog ned på det hele. Stadig en bid mere sukker, men ikke meget. Dog bedre end andres direkte fald i sukker. Smager godt, og har helt løse kærner i druen. Den smagte drue havde afsnørings tindens. Store druer, 12-14 mm, meget sort skal, så det var svært at fotografere.Billedet er gjordt kunstigt lysere !

Gm8221-3:  Delvis brun kærne, holder stadig (mod forventning) en rimelig syre. Medium drue størelse 10-12 mm men det er jo stadig en plante fra sidste år, så dette ændre sig ganske sikkert. Billedet i denne uge er ikke den samme klase, da den oprindelige jo blev angrebet af solsorten.

Hecker:  Gul-grøn kærne, ingen syre i skindet. Så den går også den rigtige vej. Men vi venter stadig på noget aroma.

Birstahler Muskat:  Stadig hele druer, ikke angrebet af hvepse, lidt mystisk. Heller ikke her er der syre i skindet.

Banca:  Ja det er da heldigvis kun 2 kontrolplanter jeg har, briliere stadig med vingårdens laveste sukker. Altså selv med al den varme, så går det langsomt. Syren er dog faldet drastisk, så det kan da være den kan spises på et senere tidspunkt. Denne uges smagsprøve blev ikke spyttet ud igen. MEN den er altså bar langsom.

Ortega: Denne lille klase, som jo sidder meget tæt ved jorden. (snyd ?) smager bare rigtig rigtig godt !! Men den er plantet i år, så det er bare for sjov at den er med. Det er Bianca i øvrigt også, og der er himmelvid forskel på modningen af disse to. Så relativt er det OK.

Madelaine Angevine:  Ja der er jo kommet lidt varme igen, (over 20 grader) så der er rigtigt kommet liv i hvepsene. Dette er ikke nogen god ting for en tidlig drue som MA: Gule kærner og mild saft. Dk klonen er middel størelse klaser og ca 10-12 mm druer. UK klonen er meget store klaser (kameraet kan ikke tage bildedet under macro) og ca 8-10 mm druer. .Begger sorter har meget tætte klaser !

Regent: Har løse kerner, og formået at holde sukkeret.højt. Dog stadig meget fast frugtkød i druen. Den kan lide varmen !

R-65:  Står et helt andet sted, og er derfor ikke sprøjtet. Dette har givet ægte meldig i klasen !! (Kan ikke se noget på bladene) KUN 2 druer var hele, og de indeholdt 64 Oe. De revnede druer indeholdt op til 84 Oe. sikkert pga. delvis udtøring af druen. Saft rød. Kunne sikkert høstes nu, men der er jo altså kun en klase...

Marshal Joffre:  Færdig, blev spist af solsorten for 3 uger siden !! Godt at mine krydsninger i denne plante ikke blev til noget (/for fugtigt vejr, da jeg dryssede pollen). Men det er jo en helt anden snak.