Høst rapport 11-11 2002:

Ja så er høsten ved at være sikkert i hus.

Ballonerne er ved at falde til ro. Den Malolaktiske gæring er ved at være færdig. Fik høstet ca 120 kg Rondo, fra ca 45 planter. 15 kg Leon milot fra ca 30 planter. Det er blevet til ca 70 l Rondo vin og 6 liter Leon milot vin. AK ja Leon milot ryg UD. De er ikke værd at have med at gøre. ALT for ringe udbytte, og alt for lidt saft i druerne, der måtte 3-4 kg Rondo med i møllen, for bare at få noget saft… ALT for tidskrævende arbejdsmæssigt også.

60 kg Rondo blev prøvet på en semi prof. mølle, her blev de valset for at ryge ned i en U formet 30 x 70 cm "si" med 2,5 cm store huller. Inde i "kanalen" piskede der en 25 pinde rundt, formet som en spiral, og kastede stilkene ud i den anden ende. Kørte rigtig godt med Rondo, 60 kg blev klaret på 10 min, og ingen efter arbejde, ud over rengøringen som tog ca. 20 minutter ! Dog havde den svært ved at klare Leon milot, men det er også nogle små og tætte klaser.

Presning har været et problem for mig, da jeg ikke har haft nogen presse! Har lånt nogle forskellige for at afprøve… men de har ikke været nogen succes, da de har været meget tidskrævende i brug. Det er noget med at stable en masse klodser op omkring et låg. Ønsker man at presse vinen 5 gange, så tager det nemt en time at presse 15 kg druer. Skruespindlen skal jo drejes op og ned hver gang, og det er noget med 100 gange den ene vej og 100 gange den anden vej. Det er for længe… vinen bliver jo hyber iltet inden man er færdig. Så jeg har lavet min egen !

 

  

Fidusen i dette design er, at man kan løfte spindlen op uden at skrue spindlen helt tilbage. Men det forstås nok bedst ved at se på billedet. Har presset 15 kg druer, med 5 gange omrøring, på under 7 minutter ! Det er jo vigtigt at røre rundt i druerne mange gange, derved får man mest saft ud, uden at presse for hårdt. Åbningen til kurvens indhold kan gøres på 2 måder, den raffinerede måde, er en slags "knæk" åbning hvor det er muligt at åbne med pressepladen gjort fast på gevindstangen, dette var til presning af større mængder druer. (designet mangler lige et trykleje, som skal holde gevind og presseplade sammen)

Åbnings metode 2 er blot med låget løst i kurven. I praksis er denne metode fin, dog mangler der lige et fornuftigt håndtag da det kan være lidt svært at få fat i pressepladen hvis druerne er smattede.Rengøringen er også nem, da der kun kommer druekontakt med låget, tønden og afløbsbakken. (som er løs) Derved kan den rengøres på meget kort tid. Den er jeg blevet meget glad for, nu skal den bare lige males…..

Nå nu til selve høsten….

Kvaliteten af druerne har jo være rigtig god, vi har jo også haft 920 varme-grad-dage over 10 oC. Til sammenligning har Chablis 950. Så hvis druerne ikke har været gode i år, så er de nok ikke til noget fremover….. Rondo havde jo meget tidligt udspring i år, men der var en del blomster der først blomstrede 14 dage senere. Måske det var sekundære knopper. Det gjorde at jeg på et tidspunkt havde nogle meget, næsten overmodne druer, og så nogle der lige manglede en uge… Derfor blev de høstet selektivt. Derved har jeg også kunnet lave en del forskellige forsøg.

Rondo "sol" er første række, og derfor får den ingen skygge. Druerne blev bagt godt af solen, hen på eftermiddagen når jeg var oppe at smage, så var de meget varme i munden. (min 35 grader) Skygge rækkerne havde nærmest iskolde druer når man smagte disse. Enkelte druer blev målt op til 91 Oe. Men snittet af denne række blev nu kun ca. 80 Oe. men tilgengæld blev syren så lav som 6,6 g. Faretruende højt pH på 3,62. Sjovt nok, og lidt usædvanligt steg syren ved presning, måske jeg har presset for hårdt. Men det var med denne vin jeg skulle afprøve min nye presse. Ellers er forløbet rimeligt normalt, faldende syre og stigende pH.

 

Rondo "de bedste" blev plukke i alle rækker, kun de absolut bedste og flotteste klaser blev taget til denne ballon. Her blev sukkeret målt til 75 Oe og syren 11,2 gram. pH var mere moderat på 3,34. Men alt i alt en perfekt most at arbejde med, troede jeg. Den viste sig dog senere at være vanskelig, da pH steg faretruende, og en uventet iltning opstod. Dette stunt kostede mig 5 liter dårlig vin, men tilgengæld nåede jeg at rede ca. 8 liter meget lovende vin.

 

Rondo "CO2"Her har jeg prøvet en ægte "Maceleration Carbinique" 15 kg druer blev puttet i en rustfri stålspand. Dækket med CO2 og hensat i 10 dage ved 25 oC for herefter at blive presset. Plukningen er nu ca. en lille uge senere og sukkeret er steget til 78 Oe, men da druerne nu ikke er "de bedste" så er syren stadig på 11,2. pH var ved presningen nu 3,46. Noget højt. Her på kurven ses jo et tydeligt jævnt fald i syren, som CO2 jo har forårsaget, Malo starten d. 26 okt. kom åbenbart lidt sen i gang, men syren er jo allerede på dette tidspunkt rimelig lavt !

 

Rondo "standard" Laves efter alm. Opskrift, her er taget resten af de plukkede druer. 80 Oe og 11,2 g syre. pH 3,26 altså er fin most. Kurverne viser et typisk gæringsforløb. Stødt faldende syre og jævnt stigende pH. Et skole eksempel på gæring. Svag tendens til udjævning af syre kurven viser at den malolaktiske aktivitet er ved at nå sin slutning.

Rondo "light"Lavet som standard vin, men da druerne nu indeholder de lidt mere sent modne druer, så er der kun skal kontakt i 2 dage. Sukkeret stiger stadig og er nu nået 88 Oe, mens syren er steget til 11,7 g. pH er nu nede på 3,22.

 

Rondo "rosé" Igen i år vil jeg blot presse noget most til rosé. Det er sjovt at smage hvilken helt anderledes vin der kommer af de samme druer, blot med 1 times skal kontakt. 80 Oe og 11,2 g syre samt pH 3,28.