Truntehus Vingaard

Høst - Efterår 2005.

Forside stuff  ( Historie )

 

1 November:  Igen lidt mere til den foreløblige høstrapport . Se under "andre vingårde" Der begynder nu at indløbe mange resultater, og Danmarks hoved-drue no.1 Rondo ser bestemt ikke ud til at have klaret denne sommer særlig godt, Søren Kofoed & Leif Berg er de eneste som har fået normale sukker tal. Næsten alle andre har faktisk langt lavere sukker end mine egne "sølle"  72 Oe. Så der er sket noget underligt denne sommer

Mine Leon Millot blev heldigvis her i allersidste øjeblik spist af fuglene. Man kan jo så spekulere over hvorfor netop disse er blevet spist sidst..... nå nu skal vi være flinke.

Selvom FDV ikke altid køre løbet som jeg gerne så det, ja så bør vi absolut bakke op omkring høst-rapporten, derfor er du medlem af foreningen så husk at indtaste dine data mens du husker dem !

31 Oktober:  Så er der gang i vineriet, det syder og bobler. De første vine er allerede presset for skaller og jeg har i den forbindelse lyst til at vise min vinpresse frem. De alm. billige udgaver som sælges har gevind-stangen midt i mosten...... ikke så særlig smart. Den er jo smurt ind i fedt eller også så er den ikke til at dreje rundt. Det opklodsning system man skal bruge hvis man kun har fyldt kurven halvt, er altså bare ikke til at arbejde med, det tager for lang tid, og mulighed for oxidering.... Se en presmings cyklus her, tid 1:14:

Video af larsens presse, 250 kbs

Nu da jeg så lige havde videokameraet fremme, så har jeg laver en 3 minuters scene hvor jeg viser hvor let det egentlig er at måle syre !!!  Titrerings apparatet er på forhånd fyldt op med 0,1 Mol base. pH apparatet er også kalibreret på forhånd.

Video-skole af Larsens syremåling, 250 kbs

Jeg har nu forsøgt at skildre 2005 høsten her på farmen. For at det hele ikke kun skal være info fra Midtsjælland, ja så kunne jeg vældig godt tænke mig et par ord fra andre vinbønder.  Skriv et par ord til mig, og send også gerne et billede. For helt ærligt, så vil jeg gerne diskutere høstdata mens jeg husker dem, og ikke engang til næste år ( når høstrapporten kommer fra FDV ). Jeg skriver gerne delvist anonymt som det kan ses her i den foreløblige høstrapport .

 

Send en mail til :

Pga. spam ol. så kan adressen ikke cut og pastes !

 

22 Oktober:  Så er der endnu fundet en drue der er blevet opgraderet til at få et navn. Allegro bliver navnet på Gm 8331-1.  Desværre er mine Allegro placeret så dårligt i vingården, at der endnu ikke har været druer. Men den er vist heller ikke gammel, den lader til at have en super gode egenskab, den vokser langsomt. Dette vil den erfarne vinbonden sætte pris på, når man har haft f.eks. Leon Millot. Når sorten når så langt at den får et navn, så er det også ensbetydende med at vinen er af høj kvalitet. Halløjsa, mine gamle noter fortæller mig at denne sort i 2002 havde 0 % angrebne blade, da jeg havde et 100% udbrud af Vinskimmel. Altså en ret så resistent sort. Billede af Allegro's druer kan ses her. ( www.antes-web.de )

Accent (Gm 8230-2) kender jeg ikke meget til, da jeg har ikke hørt navnet før. Men her er så også et flot billede.af denne drue.  ( www.antes-web.de )

19 Oktober:  Som Leif Berg skriver, så er alle jo velkommen til at skrive vingårdens navn sammen med høstdata. Jeg modtager gerne et lille ord omkring sorter der ikke har klaret vinteren eller sorter som er gået helt ned pga. vinskimmel eller lign. Ideen bag denne lille undersøgelse er at finde sorternes fejl, så vi kan prøve at forebygge næste år.

15 Oktober:  Så er der da endelig en nyhed der er ventet på siden 1999, da jeg for første gang smagte vin af druen Gm8221-3. Sorten er nu endelig blevet opgraderet til at få et navn. BOLERO bliver altså navnet vi skal bruge fremover når vi omtaler denne drue.

Ja venner, her er så et sørgeligt syn. Sådan ser Orion ud efter små 14 dage med dug på bladene til langt op af formiddagen:

Det startede ganskevis godt, ungerne begynte at spise af Orion. Dette er et tegn på moden drue i løbet af de næste 14 dage. Så jeg glædede mig lidt. Men så skete dette altså. Her midt i Oktober må jeg desværre også konstatere at min iver for at få maksimalt modne druer har givet bagslag. Alle tidlige sorter er faktisk overmodne med ingen syre, kun Seyval Blanc og Merzling er med nogen syre. Rondo drysser stille og roligt af klaserne, og jeg forsøger at samle nok til bare en enkelt ballon.

Ja dette var en Rondo klase .....

Nogle ser dog stadig vældig fine ud.

Dette indslag er nu en del af høstrapporten, som kan ses her: foreløblige høstrapport .

8 Oktober:  Nå, så har jeg høstet de første Rondo, de klaser der sad mellem 0 og 30 cm over jorden, begyndte at afsnørre druerne. Resultat, der overføres ikke næring til druen og den vil snart falde af, oh ja det vil sige at der nok pt ligger 2000 druer på jorden deroppe ....  så tvangs-høst  af de værste klaser var påkrævet. Den let umodne drue bliver derfor valgt til 2 lot af Rosé på 2 forskellige gærtyper.

Efter at have besøgt omkring 5 vingårde de sidste par uge, så fornemmer jeg en meget sen moden Rondo i år. Det er lige-som om der er for meget syre i druen i forhold til tidspunktet. Sukkeret har ej heller været oppe at ringe, og med afsnøringen lige nu så bliver den kun bedre hvis der fordamper væske gennem skindet. (hvis de ikke når at falde af)  Altså endnu en ulempe ved sorten Rondo, dog findes der mange muligheder for at forebygge afsnøringen, så dette skal bestemt ikke menes som en stor fejl. Faktisk har jeg stået på samme sted og smagt Rondo i den ene rækker, stadig med lidt høj syre årstiden i betragtning, og så drejet mig 180 grader rundt og plukket Pinot Noir på den anden række, så moden at den er lige til at putte i ballonen !!!!!!

De plukkede Rondo viser følgende data:

Sukker  70 - 72 Oe,     pH = 3,24     syre  8,7 g/l

Se så syren altså knap så høj som forventet, jaaa altså jeg har ikke checket luden. Men lad os nu se lidt flere syretal før vi kaster os ud i alt for megen kemi.  pH er 3,24 og noget nær perfekt. Så eneste ulempe er den lave sukker %. Der mangler 10-15% i forhold til et godt år. Under de alt alt for mange blade befinder der sig faktisk en hel del druer, så mange at at det er tæt på normalen her på ejendommen. De 50 planter har præsteret minimum 100 kg druer, de 25 kg ligger på jorden, andre 25 kg er totalt behårede af gråskimmel, så er der tvangs-høstet 25 kg til Rosé og nu er der måske 25-50 kg tilbage til en forhåbentlig god Rødvin.

Med det super gode vejr får de lov at hænge så længe som muligt.

Ganita, super drue i år:  85 i Oe, og en smag i druen som bare smager af drue. Jeg har sideløbende en Pinot Noir i drivhuset som der smages på, og saften i Ganita er bare lige så lang i smagen som denne. Begge smager også bare af europæisk vindrue så det basker, og hænger i ganen lææææge. For pokker da, det bliver meget spændende at følge fase 2 med denne sort her på farmen. ( tilplantet med 10 stk, så vin om 2 år.) Jeg tror jeg vil udnævne denne sort til årets vindrue navn i år.

Viniforum lukket ?  Nå da ja, men helt slut er det jo ikke, Viniforum kan stadig nåes herfra: Viniforum link. Iøvrigt kan de forskellige kategorier nåes direkte fra menuen til venstre. VD, VF, KS og FS.

30 September:  Der er nu målt seriøst på flere sorter , se den foreløblige høstrapport .

ERFA gruppe Nordvest-sjælland holder lyn-visit hos Søren K på Søndag.

22 September:  Endnu flere sorter er nu målt, og den foreløblige høstrapport er igen opdateret

18 September:  Flere sorter er nu målt, og den foreløblige høstrapport er opdateret. Flere gode tal er med her, specielt Solaris som klart fører løbet !!!

15 September:  Jeg har nu smagt alvorligt på 2 af mine vine fra 2004, begge havde en lækker fed konsistens. Det drejer sig om en Rondo, lavet på ikke særlig optimale druer. Endvidere en Solaris vin, med druer på 92 Oe.

Solaris var godt nok en klasse for sig, men selv den ”tynde” Rondo havde en fylde og fedme som jeg ikke har set/ smagt i andre danske vine.

Hvad er nu fællesnævner for disse 2 vine, GÆREN !!!  Der viser sig at den gær jeg har brugt, er en meget speciel gær type som fremmer Glycerolen under fermenteringen. Der fås op til 2 g Glycerol mere per liter end en normal gær. Dette var åbenbart det som gjorde at begge vin lavede dejlige ”fede” lår på indersiden af glasset.

Det er ret så spændende dette her, desværre er det en gær som jeg ikke kan finde ret meget info på. Eneste info er:

This strain was selected for its unique ecological characteristics, such as the ability to ferment at low temperatures in musts with low levels of suspended solids. The most unique properties of this strain are its high glycerol production (1-2 g/l higher than other strains)

Dette passer jo glimrende på min "tyndbenede" Rondo. På ERFA gruppe Ringsted-Køge møde sidste week-enden var det nu absolut kun gode kommentarer jeg hørte. Jeg tror der ligger meget vigtig info i dette med gæren. Drop de der ”Matas” gærtyper og få fat i noget spændende !

16g / 25 Liter er dog den anbefalede max. tilsætning, og kan strækkes til det dobbelte. I den forbindelse lige et tips som vi fik på det udmærkede seminar med Sigrid fra Lalleman:  Hun understreger vigtigheden af at tilsætte gæren i den anbefalede mængde, således at den første generation af gærceller lige netop ikke begynder at bidrage negativt, når sidste generation af gærceller netop har spist det sidste sukker. Altså hellere en overdosis, end for lidt og udpint gær !!!

10 September:  Ja Rondo er stadig ikke rigtig med, her er måske en forklaring.

5 September:  Jeg har jo igennem den sidste tid, fået en del mails som tyder på at min side her bliver læst af flere end jeg måske regnede med. Så derfor skal der da noget nyt på siden, selvom jeg er lidt hårdt ramt af arbejde. Se lige de sidste overraskende tal på Solaris.

 

 

24 August:  Pokkers jeg fik ikke taget noget billede omkring den 20 August, Rondo 24 August har tydeligt mere farve end de andre år. Men vi taler ikke om mere end + 2-4 dage.

 

Rondo 20 Aug 2003

Rondo 20 Aug 2004

Rondo 24 Aug 2005

Så er det lang mere interessant med min forcerede Regent: Her er hvepse igang med 2 druer, yderst til højre og yderst til venstre er der ½ druer. Dette er noget specielt !!! Ganske vist er der stadig grønne druer, men der er også helt mørke druer, DET er bestemt tidligt i forhold til Rondo. Disse mørke druer kan faktisk spises ..... med meget god vilje. Men vi er stadig kun i August !!!!!!!

Regent 24 Aug. 2005.

Så kommer vi til det hårde arbejde, det var bestemt ikke med god vilje jeg klippe dise drueklaser af planterne:

Bare flotte store dejlige klaser ..... af Gm 8221-3. Nu ligger de på jorden, for disse klaser er de dårligste jeg kunne finde. Stortset hvert skud har 3 klaser, så det går bare ikke. Pt er der klippet ca 5 kilo druer af 5 planter, det gør ondt. Men skal jeg have et realistisk bud på sukker %, så nytter det ikke med overbæring. Denne Gm plante har en relativ behersket vækst, men måske styret af disse mange druer......

Es 9-7-48, ak ja det kunne ikke gå værre. 20 dejlig medium store klaser er nu erstatter af tørre stilke. En eller anden fugl har spist det hele.

Dette er hvad der er tilbage, den absolut ringeste farvede klase. Det er måske derfor at den er tilbage, men imellem tiden har jeg fundet min Oe måler,  den bedste Rondo drue jeg kunne finde, målte 50 Oe. Denne absolut dårligste ES klase måler 64 Oe !!!  Så med mit bedste skud, kunne de mørke ES druer ha været oppe på 75 Oe eller mere. Her er der virkelig tale om en tidlig drue.

10 august:  Ja så fik jeg bevis for bæsterne, som er lige-så glad for mine ES som jeg selv. Det er lidt deprimerende, men måske denne ES 9-7-48 er for tidlig til Danmark. Noget tyder på det. Tiden vil vise om jeg kan finde en løsning, for det ville da bestemt være rart at kunne udvide sortimentet med nogle flere druer.

 

Nå men igen et andet luksus problem: Se lige her ca 1,5 kilo druer som jeg har klippet af !!!  Gm 8221-3 er voldsom frugtgivende, og det gør ond at klippe dem af. Jeg er overbevist om at jeg skulle have klippet endnu mere af !!!

Afklip fra 2 planter Gm8221-3. Iøvrigt bør jeg klippe af både Rondo og specielt Regent, men tiden og regnvejret gør det ikke lige muligt nu.

 

7 august:  Nå lige et par billeder fra vingården, der er ellers hamrende travlt her for tiden. Har pt. ca. 600 potter med vin. Jeg drukner i vinplanter, hvor er det skønt, det er det jeg har drømt om i mange år..... Da jeg ikke har plads til så mange planter, ja det har jeg jo nok hvis jeg ville, men har ikke tid til mere end de 800 planlagte. Så på et tidspunkt, bliver der udsalg. Er der nogle specielt interessante sorter du leder efter, så prøv lige at maile til mig. Det kan være jeg har for mange iføge mine plan.

Eszter i drivhuset, super dejlig drue. Har været moden i 14 dage. Det trænede øje vil dog se at der er noget galt, Bootrytis !!!

Nogle vil nok mene det er Meldug der har startet dette. Jeg hælder dog mere til at jeg først har vandet planten for ca 2-3 uger siden. ( + regnvejret udenfor)

Sieger i drivhuset er ved at overmodne, selvom den startede 14 senere end Eszter!!!

ES 9-7-48 i vingården. Den er desværre så tidlig moden, at hvepsene tager druerne ligeså hurtigt som de bliver bløde. Rondo er også godt med i farven nu, dog ikke så hurtig som denne.