Truntehus Vingaard

Forår 2005.

Forside stuff ( Historie )

 

 

23  Maj:    Fjern korksmagen fra din vin !!!  En dygtig vinsmager kan let smage TCA i vinen. ( propsmag forårsaget af 2,4,6-trichloroanisole) 3-4 nanogram er nok til at ødelægge en god oplevelse !! Således blev der fundet en flaske frem med hele 11 nanogram. Dream Taste copolymer blev derefter tilsat, og efter en time var vinen uden propsmag !!  Altså kan du nu rede din 1982 Mouton !!

Dejlige tykke grene, sunde skud men bare ingen udsprugne knopper.

20 Maj :  Så er der status over vinteren fra vingården, lad det være sagt med det samme, der er katastrofe i antallet af døde knopper !!! Se hele artiklen her: Dataopsamling Maj 2005

8 Maj :  Knopscala billedeserien er nu opdateret, her er et godt bud på udspring.

6 Maj :  Her er en god  artikkel om vindruen, lidt histore, hvad den bruges til osv. Artiklen ligger på http://eksotiskefrugter.emu.dk og er skrevet på Dansk. Der er iøvrigt mange andre spændende beskrivelser på denne hjemmeside. Bl.a. fandt jeg lidt om vinrankefamilien.

4 Maj:  Så er der masser af knopper i udbrud... ganske vist er de fleste brudt fra knopper tæt ved jorden. Dette kan være fordi jorden giver varme fra sig om natten. MEN det kan jo også tyde på vinterskader.. de næste par uger vil vise dette.

Nu skal vi jo så til den igen, FDV har jo ikke ligefrem skiltet stort med hvornår knopudspring egentlig er. Derfor har jeg samplet UPOV's beskrivelse af de såkaldte BBCH koder og taget nogle billeder der svare til beskrivelsen. Læs mere her.

 

3 Maj:  Så var der foredrag af Sigrid Gertsen-Briand på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole i starten af ugen. Hold da lige op, her var der godt nok en person der viste hvad hun talte om. På bedste vis, og med meget professionelt materiale prøvede Sigrid at fortælle os om gæringen i vinen, og hvilke ting vi skulle observere. Her var en forsker, der kunne fremvise sit arbejde på en let forståelig måde. Desværre strander mange at tingene på målinger som vi ikke kan udføre her i Danmark. Men det må vi jo så blot få gjort noget ved.

Det mest interessante var jo gærens behov for Kvælstof og Ilt. Disse 2 stoffer må vi have styr på, ikke fordi de stopper en gæring, men mere det at mangel på disse, vil forlænge gæringen og vi står med en ikke perfekt gæring. Hemmeligheden bag en god gæring, er at gæringen helst skal være færdig indenfor 6-7 generationer af gærens afkom. Hvis ikke, så vil de gamle moderceller begynde at have negativ indvirkning på vinen.

For at opnå dette, skal gæringen forløbe perfekt med den korrekte dosering af tilsat gær. Gæren skal behandles korrekt fra start, og skal have de nødvendige næringsstoffer undervejs. Desværre kom der så mange guldkorn undervejs, at det vil kræve flere timers skriveri at nævne dem alle. Godt at jeg fik hørt denne glimrende fremvisning, og jeg håber virkelig at Sigrid vil komme igen og fortælle om enzymer.

Vinplanternes afmodning vinteren 2004-2005.

Rondo:  Har klaret sig rimeligt, dog har den bestemt ikke nået det den skulle i efteråret. Planterne har generelt ikke modnet alle skud der var under 6 mm. De steder hvor der f.eks. udgik 2 grene på 8 mm, er den ene 70-80 % OK, hvorimod den anden er totalt død.

Leon Millot:  Har af modnet på en ganske anden måde, hvis en ranke har haft en ca. 10 skud, så er det kun de 2-3 yderste grene der er afmodnet. Alle andre skud er totalt døde !! Hvis man er heldig er der en enkelt grøn knop. Dette gør det stort set umuligt at klippe til alm. Guyot. Har man derimod kordon klippet sine planter, så kan de gå lidt bedre. I øvrigt har jeg begge, og det er som om at kordon planterne har nået et par knopper mere således at det kunne give en alm. pasning af denne type.

Regent:  Tjaa, umiddelbart se Regent ganske fornuftigt ud, men som min artikel fra den 8 april viser, så er det ikke nemt at klippe her. Nogle grene viste en tydelig overgang fra brunt ved, gående over i gulligt, gult, gulgrønt, grønlig og heldigvis så til ”neon” grøn. Her er de nemt at klippe. Men der er altså også nogle grene som har løs bark, det kan være svært at se dette, men man kan banke på barken med en negl, eller krasse svagt med neglen, hvorved man kan høre om den er hul.

Generelt set, så har afmodningen været dårlig, men katastrofen er ikke total. Rondo og Regent's måde at afmodne på er her positiv, da der faktisk kan klippes på en almindelig måde.

8 april:  Så er der klippe instrukser i følgende artikkel, dog kun omhanlende hvor meget du bør klippe af ... Billedet viser en knop med primær og sekundær knop. Faktisk ses tertierknoppen også.

5 april:  Super år for Tysk hvidvin, læs her.

 

4 april:  Så er der godt nok gang i drivhuset, følgende er kommet på blot 2-3 dage max !!! Der har været ret så varmt inde i drivhuset de sidste 3 uger. Uden problemer 25 grader om dagen, og - 3 C om natten. men der har ikke været antydning af liv overhovedet. Indtil i dag altså, de sidste 2 dage har vinduesåbneren også været i funktion, så der er varme i luften.