Truntehus Vingaard

Richart Smart's 10 gode råd til Danmark.

FDV seminar 12 juni 2005

Fremmødet var stort, selv med så kort varsel. Omkring 50 personer var dukket op for at se Ikonet Richard Smart fra Tasmanien, også kaldet den flyvende vindoktor:

Richard gav os Danske vinavlere 10 gode råd for bedre vin. Heldigvis er en del allerede igang, så dette er kun en bekræftigelse på at vi køre den rigtige vej

Ad1: Da jeg jo smagte Bjarne Ingstrups fantastiske vin for nogle uger siden, ja så har han ret. Champange og sød vin, skal have en høj god syre. Da vi jo netop har mulighed for dette i Dk, så er det vejen frem.

Ad2:  Vinden er et problem i Dk, det blæser meget mere her end i de tradiotionelle vinlande, men den sang har jeg jo sunget de sidste 7-8 år. Så på ægte friland, gør noget ved det !!!

Ad3:  Selv en svag hældning på vinmarken, kan rede mange frostskader. Så placer kun vinmarken hvis der er en smule hældning. Jeg selv har 1 meter stigning for hver 10-15 meter, og dette er rigeligt til at jeg kan se at der er problemer i "bunden" hvor det flader ud. Jeg har ganske vist et endnu lavere hul, hvor jeg tror kulden løber hen, men et enkelt sted hæver jorden sig blot 15 cm, og dette er nok til frostskader på en 4-5 planter i hver række ... Så tag dette punkt alvorligt!!!

Ad4:  Min 60 % af frugten skal ud i solen, det er disse frugter som udvikler de bedste Phenoler (ved UV bestrålingen) så så meget sol som muligt !!!  40% gennemsigtighed er en meget åben løvvæg, så hav lige det i tankerne.

Ad5:  Vælg de rigtige sorter, ja som alle ved så er dette netop min hurdle, og ikke nemt. FDV er jo ikke den mest opfarende forening på dette punkt. Heldigvis har Lars Hagerman i høstrapporten 2005, netop sat stort spørgsmålstegn ved: Leon Millot, Orion og Castel. BRAVO, hermed er det jo så indirekte fortalt, at vi skal blive ved med at lede efter bedre sorter.

Ad6:  Grundstammer med kort sæson, ja her der igen vand på Larsen's mølle, vi skal for pokker ha gang i dette !!!  FDV: Bevilg dog nogle penge til formålet !!!  Forskning er jo ikke gratis, og vi går i stå. Så hjælp dog de Vinavlere der arbejder gratis, det kan være symbolsk, men så er det dog en anerkendelse af arbejdet !!!  Findland og Sverige's universiteter har langt mere seriøse overvejelser omkring vindyrkning end Danmark.... Larsens kommende forsøg.

Ad7:  Plastik forsøg, kom nu igang. Der er ikke noget galt i at experimentere for pokker.  Har du plantet 1000 Zalas perle, og de lige mangler 2 uger, ja så er det da bedre at få ordentlig druer med plastic, mens vi venter på den globale opvarmning. Larsens egne plastik forsøg.

Ad8:  Her har jeg ingen erfaring, men Richard fortalte at der ikke kan ventes super drastiske ændringer med dette tiltag. Dette skal dog ikke afholde os fra forsøg med dette !!!

Ad9:  Dyrk vinen som en solbærbusk, med 4 grene. Tjaa, dette er jo egentlig en god idé. He he, frosten i 1998 gjorde jo at mine Rondo frøst ned til jorden. Resultatet er at jeg har så mange sovende øjne ved podestedet, at jeg ikke kan undgå dette system.

Så jeg må jo således være glad for denne anbefaling. Som billedet viser, så er der snildt en del gode grene at vælge imellem, og i dette katastrofe år 2005 så har jeg mange gode knopper her nederst på stammen. Bagtanken er nu også at man kan grave en ranke eller 2 ned under jorden, for optimal overlevelse. MEN dette har Michael Bradt jo sagt i mange mange år. Se mere her om MB system.

Ad10:  Ja Richard Smart anbefaler lidt mere gadebrede end den generelle opfattelse her i Dk. Dette glæder mig, personligt kan jeg jo ikke ændre mine egne 1,85 om, og udvidelsen af vingården må ligge i forlængelse af de gamle rækker, så jeg kan kun drømme om dette. Men min personlige grund til større gade brede er:

Så ja, lav for pokker nogle forsøg med bredere rækker.... ja Larsen vil nok tage dette op, og lave et par testrækker. Men desværre er min vingård ikke meget for at blive udvidet i breden. Lidt ærgeligt, da jeg nok har 4-500 planter i potter, så det ikke det der mangler.