Truntehus Vingaard

Dagbog for Sommer / efterår  2004

Set og sket i Vingården

 

26 September:  En artikel fra ”Der Badische Winzer” omtaler en ny  (for mig) inddeling af svampe-tolerante vinsorter. Der findes blot 3 klasser R0, R1 og R2.

Klassen R0 er gruppen med sorter der normalt skal sprøjtes 0 gange !! Klassen R1 betyder gennemsnitligt 1 sprøjtning om året. Hvad så med R2 ?, jo sandelig det er klassen med gennemsnitligt 2 sprøjtning om året.  Hvor enkelt kan det være….   

Solaris ligger selvfølgelig i klasse R0,  Johanitter og Merzling ligger i klasse R2.

24 September:  Ja så lykkedes det atter at få en af de store kononer fra udlandet, til lille Danmark. Det er da sjovt at der er så vågent et øje med hvad der sker i det lille land midt i nord. Helen Fisher, professor i vinavl fra Vineland, Ontario Canada fortalte lystigt omkring problemerne med vinavl i kolde distrikter. Se mere her.

Jeg hader uskarpe billeder, så jeg har taget Solaris billedet om. Jeg jagter stadig sukker rekorder... har nu målt på 8-10 "små" druer. Desværre lader det til at de sidste dages megen regn har fået druerne til at suge mere vand, så max pt. er knap 100 Oe, men det er altså næsten 24% sukker !!!  Godt nok i denne kolde og kedelige sommer. Se evt 21 september. igen.

23 September: HUSK nu Helen Fischer foredraget iaften !! hos Jens Michael Gundersen, Dansk Vincenter.

Ellers kan jeg blot konstatere at vi ikke er det eneste land der har problemer med druerne, her er et par kommentarer fra Washington :

We have lost all our Madeleine ….. (8 tons)............I have not seen such rains in the last 17 years ….....We too had the surprise of our life ….....Lost all M/A, Sie., Muller and most of the Pinot due to drought stress and then botrytis .....  This has been the toughest year we've ever had farming grapes in Oregon....  Had a 75% crop loss with Island Belle due to wind, rain, deer & BIRDS...... I am thinking of becoming a nomad and sailing to the south seas.......

Tjaa da vi jo i år har en meget uens frugtsætning, så er der jo en god mulighed for at checke ”overcrop” teorien. På kraftig opfordring fra Bjørn, er jeg nu pisket op i vingården og har målt på 3 planter i samme række, med kortest mulig afstand imellem. Fra hovedklasen er der udtaget 3 druer med samme størrelse, og fra ranker med ca. samme tykkelse:

 

Rondo måling:

Sukker [Oe]

Middel [Oe]

Let bæring, lidt under 1 kg

72

73,7

 

74

 

 

75

 

Alm. bæring omkring 2 kg

68

69

 

69

 

 

70

 

Over bæring mere end 3 kg

60

64

 

66

 

 

66

 

Det ses jo ganske tydeligt, at der er en fin sammenhæng mellem højere sukker ved lavere udbytte.Så fik vi lige det på plads.

21 september: Så er der tal fra vingården. Alle de sorter som jeg har et godt øje til, smager alle godt. Orion, Sirius og tildels Hecker smager som at bide i rabarber ! Resten er faktisk en fornøjelse at spise. Billeder og tal kan ses her: 21 september.

20 September: Altså, der er sukker rekord i vingården, den gamle Rondo 102 Oe, er nu slået. 104 Oe i Solaris !!!!  Ja ja ja ja jeg ved godt at jeg tog en lille moden drue i solen, MEN alligevel, det var en helt almindelig drue blot lille.

Solaris lille drue i skygge 96 Oe, og medium drue en 70-80 Oe. HVIS de da ikke er blevet spis af hvepsene, som p.t. har spist omkring 15% af druerne. Så der må nok tænkes i lidt tættere net fremover !!!!

Ellers sker der jo ikke meget, ud over at det er blevet efterår. Efter min lille nedtur over tingenes tilstand, eller måske nærmere stilstand, så er jeg lidt oven på igen. TAK for de mange positive mails !!!

Men det rykker jo desværre ikke for dansk vinavl. Jeg aner ikke hvad vi skal gøre for at få gang i tingene igen. Jo jo, der sker da en hel del på den kommercielle side, men det interessere mig ikke særlig meget. Jeg er mere på udkik efter ordentlige sorter, som modner bedre under danske forhold. Derefter vil jeg forsøge at lave god vin, heller ikke før !!! Som KK engang sagde, man kan ikke lave guld af lort …

Jeg har stadig ikke plantet Sirius, Orion, Bianca og Zalas i vingården. Der skal nok komme et par af hver, men det er da kun for at kunne referere til andres erfaringer. Disse sorter er altså for sene til min lokalitet (så har jeg vist sagt det pænt), men så vil nogle jo nok spørge: Hvad skal vi så plante ?

Ja bare der var et svar, men det er der ikke, og det får vi ej heller hvis alle blot sidder og siger at ih hvor går det godt og ridder videre på positiv bølgen. Vi har da haft et par gode år, med gode vine til presseomtale osv. osv. Men stor succes kræver netop ekstra anstrengelse, og vi kan altså ikke alle blive ved at dyrke Rondo… for ærlig talt så er der folk som ikke bryder sig om den specielle Rondo smag, ej heller vindommere !!!

Jeg har hørt om vinskuevin, der af en dommer fik 14 point, og en anden gav 7 point. Helt ærligt er det seriøst ? Tja, jeg kan da kun se det må være dommer X der ikke kan lide smagen.

Rondo (& andre Amurensis hybrider for den sags skyld) har jo også bevist at der kan være problemer med sortens meget tidlige saftspændinger i foråret. Mange vinavlere har mistet store antal planter, og nogle har frostskader på stammer, andre sågar Mauke (eller Crown Gall) osv. Dette er ikke et ukendt problem, der er folk der har beskrevet dette for mange år siden. Men vi er en ung, meget ung vin nation, derfor er alt dette nyt for os hver gang. Derfor kunne jeg ønske at der blev nedsat nogle udvalg, der ville arbejde lidt med alle vores problemer. Eller blot idet mindste beskrive dem.

Bestyrelsen har sikkert nok at se til, de fleste har jo store vinmarker kørende. Jeg selv har denne sommer haft mulighed for at udvide min egen mark til ca. 700 planter. Hold-da-op hvor det tager tid, så jeg har jo nok en vis forståelse for at vores ”proffer” i bestyrelsen ikke kan nå det hele. Derfor må de uddelegere disse jobs. Være behjælpelig med tilskud til studieture, vise lidt vilje, oprette nogle arbejdsgrupper, osv. der er dog trods alt 300.000,- kr i indtægt fra medlemmerne. De behøver jo ikke alle gå til promovering af dansk vin.

Eller sagt på en anden måde, nu har vi fået banket det ud i befolkningen at der er noget der hedder dansk vin. Skal vi så ikke prøve at komme videre ?

9 september: Det er da egentlig også utroligt som vi vinavlere er plaget i år. Endelig er der druer der har op imod 78 Oe. Problemet med den megen varme pt. er at hvepsene også er aktive !!! De lede bæster kan også finde de bløde modne druer ...

5 druer spist af hvepse, men de bedste druer på Solaris er også 78 Oe.

7 september: Ja nu begynder det at ligne noget, der er fine klaser på Solaris og allerede god sukker. (de bedste druer er 68 Oe)

Hecker og Phoenix har også flotte klaser, men jeg tvivler på om de når at modne. Sukker er ikke på mere end 15-20 Oe. Så der er altså tydeligt en klasse forskel.

Phoenix

Hecker

LM ligner igen noget der er løgn, små små grønne druer. Det er på denne tid af året jeg igen får lyst til at grave dem op. Der er åbentlyst gået istå, men selvfølgelig plejer de at komme stærkt tilsidst, men når de det i år ???

Hvepsene er blevet aldeles ganske interesseret i mine Rondo, så jeg frygter dette masive angreb. Der er derfor opsat 12 hvepse fælder, for at afværge det værste, inden druerne bliver så bløde, så hvepsene kan bide hul på skinnet. Ungerne er også begyndt at spise Rondo-druerne med stor tilfredshed, så hvis det gode vejr holder, ja så bliver der måske en høst alligevel !

Rondo.

Jeg ser at der er kommet et par indlæg på Viniforum, skønt at der sker noget. Igen kan jeg glæde mig over Lars Dalgaard's præcise svar, TAK til Lars for dette !!!!

25 August: Ja så er RIMPRO nede igen, men jeg fik lige data for igår med. Dette er nok sidste måling for i år, perioden vi går ind i er køligere og det er ved at være sidste chance for sprøjtning hvis sprøjtefristerne inden høst skal overholdes. I næste uge er jeg forøvrigt på studietur til Geiweilerhof i Tyskland, så der er ikke nogen til at foretage beregningerne. Iøvrigt har jeg heller ikke fået nogen response på målingerne, så spørgsmålet er om der overhovedet er nogen der er interesseret i sådanne målinger, ud over undertegnet.

Sikkert er det dog, at de to toppe i de sidste 2 uger af juni, har givet smitte af alm. meldug her. Dette kan jeg se i mine unge Rondo, hvor meldugen gik i blomsterne. Så der er altså en sammenhæng mellem data og smitte, da det jo var her blomstringen fand sted. Spørgsmålet er så blot, er der ovehovedet nogen der vil bruge dette til noget ???

Jeg fornemmer iøvrigt en kraftig "jeg har det nok i mig selv" indstilling mange steder. Alt er lukket land, ingen fortælle noget som helst. Der er tilsyneladende lavet mange gode vine i 2003, men høre vi noget om dette ? Et enkelt pip,omkring blomst, er det blevet til på Viniforum efter nedbrudet. Det er alt !!! Altså kære venner, vi kommer ikke videre i denne branche før der er mere åbenhed !!! Ellers ender vi som England, for 20 år siden. Her gik alt i stå, da der pludselig kunne laves vin af en vis kvalitet !!!

Den umiddelbare opfattelse af at, jeg kan noget de andre ikke kan, er måske rigtig nok. Jeg kan dog også have en vis forståelse for forretnings hemmeligheder. Men i den sidste ende, så er den samlede viden hos alle andre tilsammen, altså væsentlig større end din egen. Den viden du har i dag, har du jo også fået fra andre. Så del din viden med os andre !

Hvis ikke der snart sker noget, så bliver jeg nok nød til indstille skrivningen her på siden. Jeg gider ikke side og skrive ud i den blå luft !!!  Ganske vist, har jeg fået en 4-5 mails, som bakker mig op. Det er bestemt rart, og det er også det der har holdt mig kørende, men skal vi virkelig have en FEDV forening ?

Foreningen af Eksperimenterende Danske Vinavlere.

For at komme videre ??  Personligt er jeg egentlig ligeglad, jeg har efterhånden et udmærket netværk, der spænder fra Australien i syd, til Washington state i nord. Jeg tænker mere for Dansk Vinavl generelt, vi er og bliver et grænse område. Dette skal vi diskutere lokalt her, og derved blive klogere !!!

20 August:  Tjaa, sjovt nok er der ikke så stor forskel på 2003 og 2004 hvis man ser på årets første "blå" drue. Begge billeder er taget 20 August.

Rondo 20 Aug 2004

Rondo 20 Aug 2003

Dog ses det tydeligt at 2003 har lidt mere dybde i farven. Det skal så også lige nævnes at 2004 billedet er af en "1 års" plante. Både 1'st og 2'nd års planter reagere hurtigere på vejret, da deres rødder ikke er nede i den dybe jord. Dette indebære typist end unormal tidlig blomst ! Der er fundet en enkelt Sieger klase !!

Drivhuset kan da heldigvis give en et bedre humør, her er lidt af en Eszter klase:

18 august: Tjaa følgende Rondo billede gav lidt optimisme da jeg var oppe og afblade vinrækkerne.

Meeen ak oh ve oh klage........ da jeg fik billedet op på skærmen, og så følgende zoomet lidt op:

 

 

Ganske vist har jeg aldrig set dette i vingården før, men jeg er ganske udmærket klar over at hvad dette er. Det er ægte Meldug.......... føj for pokker, smittet inden/ under blomst. Dette kan ikke sprøjtes væk nu.  !!!!!   For pokker da, kan det slet ikke stoppe i år. Så nu er parolen altså, at sprøjte Rondo også.

Eller er der fundet en enkelt plante der ser sådan ud :

Det er jo næsten et "normalt" billede. Desværre er alle andre med 10-40% af normalt udbytte. Nå lidt efterårs farver kan man da glæde sig over. (selvom det højest sansynligt er et næringsproblem i jorden)

16 August:  Tjaa jeg har været så heldig at kunne skyde en ranke LM der næsten ser helt almindelig ud. Har iøvrigt nu fået endnu flere tilbage meldinger, det ser skidt ud de forskellige steder i landet. De eneste der har blomstret sådan nogenlunde er Sirius, Orion, Phoenix, Zalas og andre af de der alt for sene sorter til Danmark. Men det nytter jo ikke rigtig noget, når det er sene sorter.

Hvad så, er vi på langs af rækken eller er vi på tværs. Tja det er blot mine LM der igen er vokset sammen.

Sådan ser det så ud efter 3 minutter med en motoriseret hækkeklipper.

Rondo rækkerne er meget nemmere at holde, her er der blot fjernet lidt blade forneden.

Rondo vil nok give 30 kg her, måske mere. Men der er nok 25% af normalen. Solaris og Gagarin står bare suverent godt. Disse burde også modne i år. Vi får se.

Ja ja druerne er da ved at få størrelse, men de burde være blå nu !!

5 August: Meldug varslingen har de sidste 4 dage, været alvorlig høj. I går var det første gang at den var 100%. Dette er desværre også ensbetydende med at der er optimale betingelser for vinskimmel. Ganske rigtigt, da jeg var en tur i vingården i aftes...   ak ja, det var ikke noget kønt syn, alle Vinifera er nu angrebet 100%, dvs. en uges tid og der er ikke flere blade på de værst angrebne planter !!! Der blev sprøjtet, og jeg har nu mulighed for at se om sprøjtningen nu også er kurativ. Bianca, Orion og Solaris som står midt i helvedet, har ikke en eneste plet. Scheyler (usprøjtet) er begyndt med enkelte blade. Ja ja da, mine Siegerrebe nåede da en tilvækst på ialt ca 3-4 meter ranke. Dette skulle være nok til et rimeligt resultat næste år. Ortega er ikke helt så godt med, så den må nok vente til år 2006 med høst.

Sjovt nok er alle angrebne planters 5 øverste blade ikke angrebet, så vi skal nok 2 cyklus a 7-9 dage tilbage for at se starten. Ganske rigtigt d. 18 juli var der en "pind" på 99%, her har sporene haft mulighed for at bide sig fast. 1 cyklus senere, omkring den 25-26 juli, her var der ikke optimale betingelser, og jeg har ikke bemærket noget alvorligt, men sporende er alligevel blevet spredt for så rigtig at springe ud efter 2'nd cyklus.

4 August: Nyt under "sidste nyt".

3 August: ”Vi har aldrig tidligere - siden instituttet blev oprettet i 1874 - registreret den første sommerdag så sent på året som i år.” skriver DMI,  men det vidste vi vinbønder jo allerede…. Nå men det giver da en lidt af håbet tilbage.

Vinskimlen er i hastigt fremmarch, nu har den også smittet 2 Rondo blade (usprøjtede). Måske jeg burde give Rondo-rækkerne en byge… på en anden side, med alt det vand vi har fået, de gror som ukrudt… Jeg har nogle enkelte skud fra den frugtbærende ranke på 15 mm, selvom planten er beskåret normalt. Denne voldsomme vækst kunne give problemer fremover. Det skal jo lige nævnes at mine Rondo næste år fylder 10 år, så det er jo ikke sikkert at andre har observeret det samme.

15mm skud, ved siden af 2-3 år gammel ranke.

Vinifera rækkerne, er temmelig sikkert dømt ude, god vækst men jeg tror ikke på brugbare druer. Vinskimlen’s hærgen  skal nu nok få buk med de få druer der er. Sidste års Vinskimmel, der var væsentlig værre end i år, gav ikke skader på planterne. Så vi venter bare et år… Lars Dalgård fortæller at Rhinen breder også er ramt af dette års lunefulde vejr, måske op til 3 uger senere blomst i år (i forhold til 2003) og meget uens, Et meget begrænset udbytte på de lavest hængende klaser med et 50% udbytte her. Jeg har regnet et snit på mine egen 28 forskellige sorter, 39% skade.

Tjaa, det ligner næsten et almindeligt år. Men hvornår bliver de blå ?

Så fik jeg skudt en bestøvet drue, med blomsterhat !!!

Det bedste Regent har kunnet klare, her den 3 August.

Rondo 30 Juni.

Rondo se ud til at have klaret blomstringen rimeligt. En smule bagud LM men det vender igen !!!

Close view af LM klase, bemærk den uens størrelse druer.

Her er så en Leon Milot klase, tydelige tegn på uens bestøvning !!

Her er så mit "nye" drivhus, det har ventet længe på sig.

Her er så afpillede blomster, Det er bestemt ikke nemt ....!!!

Man kommer let til at skade knoppen, den er altså også kun ca 1mm. Øverste til højre, har fået en skramme. (brun plet)

 Vingården 4 Juli

Vingården 15 Juni

Romulus 14 Juni

Blomst i nærbillede, man kan se at "hatten" over støvfanger og støvdrager er skudt af på 2 blomster.

I år er blomsterklaserne så store og i så stort et antal, at man ligefrem kan se grønt "snevejr" på jorden. Det har jeg aldrig observeret før.

Blomster klase fra sorten Ganita.